Hopp til hovedinnholdet →

Kva er kompost?


Kaldkompost (ikkje godkjent kompostløysing)

Kaldkompostering vil sei at man bruker dei naturlege mikrorganismane, meitemakk, sopp og bakteriar for å få komposteringsprosessen i gang.

For at god prosess er det viktig å tilføre rikelig med luft ved å vende og spa med jamne mellomrom.

Ein kaldkompostbinge kan ikkje brukast til matavfall.

Følgande kan brukast i ein kaldkompostbinge:

• Alt av hageavfall som gras, kvist, planterestar og greiner

• Frukt og grønt

• Kaffigrut og te-posar

• Litt aske etter vedfyring

TIPS! Ved å tilføre matjord kan man framskynde prosessen.


Varmkompostering (godkjent kompostløysning)

Å varmkompostere vil sei å omdanne mat- og hageavfall i en raskere prosess enn ved kaldkompost.

I en varmkompost kan temperaturen komme opp i over 70 grader og tar livet av skadelige organismer og ugressfrø.

For at komposten skal kunne oppnå denne temperaturen må bingen være isolert med minst fem centimeter isolerte vegger, den må også være helt tett og ha lokk.

Tjukkelsen på veggene er både for å oppnå riktig temperatur, men også for å unngå rotter, mus, fugler og andre dyr.

Følgande kan brukast i ein varmkompostbinge:

• Alt av hageavfall som gras, kvist, planterestar og greiner

• Frukt og grønt

• Kaffigrut og te-posar

• Litt aske etter vedfyring

• Kjøtt- og fiskerestar

Større beinrestar kan ikkje brukast, egg vil heller ikkje bli nedbrote men kan nyttast i komposten då det vil bli pulverisert og gje kalktilskot til jorda.


Bokashi (godkjent kompostløysning)

Ved bokashi går avfallet gjennom ein gjæringsprosess også omtalt som fermentering, det vil sei at avfallet ikkje rotnar og forårsakar derfor ikkje noko lukt. Denne måten er for dei som ynskjer ein mindre plasskrevjande måte å handtere matavfallet sitt på, samtidig vil bokashi krevje ein noko større arbeidsprosess.

I bokashiprosessen treng ein følgande:

• Bokashi-strø

• Bokashi bøtte

• Pallekarm til jordfabrikk

• Billig plantejord til jordfabrikk

• Urter, grønnsaksplanter, frø

• Vannkanne til bokashivatnet.


Ynskjer du å kompostere? trykk her